Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Meer fiscaal voordeel bij zonnepanelen op nieuwbouw

Geplaatst op: 03-05-2019, 17:22:50

Salderen, de btw op de aanschaf terugvragen: bij zonnepanelen worden veel (fiscale) voordeeltjes uitgedeeld. En de laatste tijd lukt het mensen zelfs om de btw op de bouwkosten van een huis terug te krijgen, vanwege de panelen op het dak.

Dat zou een nieuw voordeel kunnen zijn voor mensen die zonnepanelen op het dak laten leggen. Het gaat om zaken van mensen die een huis lieten bouwen en daar zonnepanelen op lieten zetten. Daarop wilden ze niet alleen de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug, maar ook een gedeelte van de btw van de bouwkosten van het gehele huis.

Het idee daarachter is dat het huis een soort bedrijfspand is geworden van de ‘zonnepanelenonderneming’ die de woningbezitters nu heben. Wie zonne-energie opvangt, wordt namelijk een ondernemer. Een soort energieleverancier, omdat je de opgewekte stroom teruggeeft aan je energieprovider. Daarom kan je voor de btw over de aankoop en installatie van de panelen ook terugkrijgen, dat is een voordeeltje dat iedereen al in zijn zak kan steken.

Energiebedrijf

In deze zaken, waarin de rechtbank Gelderland en Zeeland-West-Brabant in maart uitspraken deden, gaat het nog verder. De woningbezitters zeggen dat hun nieuwbouwhuis door de zonnepanelen op het dak als het ware deels een soort bedrijfspand is geworden, voor het ’energiebedrijf’ dat zij met hun zonnepanelen vormen. En daarom stellen ze recht te hebben op een teruggave van een deel van de btw over de bouwkosten. Daar geven de rechtbanken hun gelijk in. Dat levert een voordeel van duizenden euro’s op.

De vraag is nu of iedereen die zonnepanelen op zijn nieuwe huis zet, straks ook dit voordeel binnen kan halen. „We weten nog niet wat de consequenties van deze uitspraken zijn”, zegt Tjalling Letterie, fiscalist van Vereniging Eigen Huis. „Dit zijn uitspraken bij maar twee van de elf rechtbanken. En dan is er nog de vraag of de Belastingdienst in hoger beroep gaat.”

Vragen

Eigen Huis heeft naar aanleiding van deze rechtszaken daarom contact gezocht met het ministerie van Financiën, waar de fiscus onder valt. Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Eigen Huis: „We hebben een aantal vragen bij het ministerie uitgezet, maar we wachten nog op antwoord. Dat doen we ook vanuit de gedachte dat Financiën ook graag duidelijkheid wil en er niet op zit te wachten dat mensen massaal bezwaar aan gaan doen tegen de btw-aangifte.”

Wat het niet makkelijker maakt, is dat er geen kant en klare formule is om te berekenen hoeveel btw de woningeigenaren terug moeten krijgen. „Omdat geen van de partijen in de zaak dat echt onderbouwt, heeft de rechtbank er maar een eigen berekening op losgelaten”, zegt Letterie.

Rekensommen

Die rekensommen verschillen bij de rechtbanken nogal. Dat komt ook doordat de zaken verschillend zijn. Bij de ene zaak gaat het bijvoorbeeld om zonnepanelen die geïntegreerd waren in het dak, terwijl het in de andere zaak gaat om ’losse’ zonnepanelen op het dak. Bij de geïntegreerde zonnepanelen geldt dan bijvoorbeeld weer dat ze deels ook gewoon een ’dakbedekkingsfunctie’ hebben, waardoor er ook weer een kleiner gedeelte van de btw afgetrokken mag worden.

Kortom: het ligt vooralsnog vrij complex hoe het fiscale voordeel berekend mag worden. „Vandaar dat wij hopen dat er een praktische oplossing komt”, zegt Stolwijk van Eigen Huis.

Aangifte

Wie overweegt om ook een deel van de btw over de bouwkosten terug te vragen, zal dat moeten invullen bij de aangifte omzetbelasting. Daarin kan je ook de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen zelf terugvragen. „Dan is het de vraag of de Belastingdienst akkoord gaat met de aftrek van de btw over de bouwkosten”, zegt fiscalist Letterie. „Als ze dat niet doen, moet je een beroep indienen bij de Belastingdienst. Als je er niet uitkomt, kom je bij de rechter uit.”

De fiscus zal in elk geval niet meewerken, laat een woordvoerder weten: „De Belastingdienst staat geen aftrek toe omdat de kosten en het gebruik van een nieuwbouwwoning geen verband houden met de zonnepanelen op het dak. Verzoeken om teruggaaf van btw die drukken op de bouwkosten van een woning zullen worden afgewezen.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 3 mei 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina